Trusted | Dedicated | Professional

012-9666537

enquiry@sitilaila.com

6 isu bakal pembeli rumah harus elakkan.

6 isu bakal pembeli rumah harus elakkan.

Jika sebelum ini, Ms Siti menulis artikel mengenai isu-isu yang ditimbulkan oleh pemilik rumah yang menyebabkan rumah mereka lambat terjual. Baca artikel itu disini.
Maka, artikel kali ini adalah isu-isu yang ditimbulkan oleh pembeli yang menyebabkan proses pembelian rumah mereka menjadi lewat dan lebih teruk, gagal!

 

1. Salah faham.

Ramai pembeli apabila diminta membayar booking 3.18% dari harga rumah, mereka beranggapan merekalah yang membayar “agency fees” Perunding Hartanah. Maka disuruhnya itu ini, dimaki, diherdik atas alasan mereka membayar 3.18% itu.

Namun, sebenarnya mereka telah salah faham. Apabila mereka mahu membeli rumah, mereka wajib membayar 100% dari harga rumah.
Cuma cara bayaran itu bukanlah sekaligus 100% tetapi dibayar secara berperingkat.

Kebiasaannya, pembeli akan memohon pembiayaan dari pihak bank dan mereka akan mendapat pembiayaan 90% dari harga rumah. 10% lagi mereka perlu keluarkan wang sendiri.

10% itu pula terbahagi kepada 2 bahagian.

Bahagian A: 3.18%

Bahagian ini dibayar kepada Agensi Perunding Hartanah yang berdaftar dan dikenali sebagai “Earnest Deposit”. Deposit ini disimpan selamat dalam “Client’s Account” dimana pihak Agensi hanyalah sebagai “Stakeholder” sahaja.

Kemudian, pembeli akan menandatangani borang “Offer to Purchase” yang kemudiannya juga ditandatangani oleh pihak penjual sebagai tanda setuju untuk menjual rumah tersebut.

“Earnest Deposit” akan dipulangkan kembali kepada pihak pembeli sekiranya pemohonan pembiayaan perumahan mereka ditolak oleh pihak bank.

Bahagian B: 6.82%

Bahagian ini perlu dibayar kepada pihak lawyer sebagai “Stakeholder” ketika pihak pembeli menandatangani “Sales & Purchase Agreement”.

Maka, disini jumlah yang perlu dibayar oleh pembeli adalah 10%. Tiada istilah pembeli yang membayar khidmat Perunding Hartanah.

Perunding Hartanah hanya akan dibayar oleh pihak Agensi yang mereka berkhidmat setelah mendapat persetujuan daripada pihak penjual, itupun hanya selepas proses menandatangani “Sales & Purchase Agreement” beserta “stamping” telah selesai.

 

2. Malas dan bersikap tak serius.

Pembeli menganggap Perunding Hartanah sebagai “clerk” mereka. Perunding Hartanah mungkin akan membantu pembeli menghantar dokumen-dokumen kepada pihak bank bagi memudahkan urusan permohonan pembiayaan sebagai “nilai tambah” kepada servis mereka.

Namun, ada dikalangan pembeli yang tidak melengkapkan dokumen-dokumen yang diminta boleh menyebabkan permohonan mereka menjadi lewat diproses atau ditolak oleh pihak bank.

Alasan yang sering diberikan:

1. Saya sangat sibuk, tidak dapat nak uruskan dokumen.
2. Boleh tak saya bagi dokumen kemudian? Sebab saya ada hal minggu ini.
3. Kalau saya tak bagi boleh? Sebab dokumen ini confidential.

Ada sesetengah dari mereka kadangkala langsung senyap selama seminggu tanpa khabar berita. Sedangkan masa orang lain telah terbuang begitu sahaja dek kerana sikap sebegini.

 

3. Window shopping

Pembeli melihat lebih dari 5 buah rumah dalam 1 masa, atas alasan untuk mencari yang terbaik. Sedangkan ketika itu ada pemilik rumah yang begitu terdesak ingin menjual rumah dan menawarkan harga runtuh.

Namun tak diendahkan oleh pembeli dan mengambil masa lebih seminggu untuk membuat keputusan. Akhirnya pembeli itu tidak dapat membeli 1 rumah pun kerana semuanya dah terjual.

Tidak salah mencari yang terbaik, namun perlu dimuktamadkan dalam masa paling kurang 1-2 hari. Haruslah ingat bahawa “great offer” selalunya cepat disambar orang memandangkan bukan kita seorang saja yang mahu membeli rumah.

 

4. Tak pernah melihat kawasan persekitaran rumah.

Ada di kalangan pembeli menyatakan minat mereka terhadap rumah berdasarkan iklan tanpa melihat dan mengetahui persekitaran dan komuniti kawasan rumah tersebut. Jika pembeli dari golongan “tak kisah”, yang penting mereka dapat rumah, alhamdulillah.

Sebagai Perunding Hartanah, sudah tentu akan menasihati pembeli agar pergi melihat kawasan persekitaran dan komuniti terlebih dahulu. Masih ramai diluar sana yang tidak ambil peduli perkara ini.

Akhirnya akan ada pembeli yang pertama kali jejak kaki ke kawasan perumahan dan apabila dibawa untuk melihat kondisi di dalam rumah, mereka tidak berminat atas alasan kawasan persekitaran.

Antara alasan-alasan mereka:

i. Jauh dari jalan besar.
ii. Kawasan berhutan.
iii. Kejiranan belum penuh.

Ini telah membuang masa pembeli itu sendiri dan juga yang paling penting adalah masa pemilik rumah dan Perunding Hartanah.

Jika kita rajin melakukan lawatan awal untuk melihat persekitaran rumah, kita telah membantu diri sendiri dan juga menjimatkan masa semua orang.

 

5. Tidak melihat kemampuan sendiri.

Ramai dalam kalangan pembeli telah mengetahui kemampuan kewangan mereka dan sudah tentu mereka mengetahui berapa bajet sasaran rumah yang mampu mereka miliki.

Namun isunya adalah mereka tidak mahu mencari rumah mengikut kemampuan tetapi berharap agar Perunding Hartanah dapat mencarikan rumah yang mereka mahukan dengan harga yang jauh lebih murah.

Contohnya: Pembeli hanya mampu membeli rumah yang bernilai maksimum RM600,000. Namun, yang mereka cari ialah rumah bernilai RM750,000 dengan harapan pemilik rumah bersetuju untuk mengurangkan harga rumah mengikut kemampuan mereka. GILA!

Siapa pemilik rumah yang sanggup kurangkan RM150,000 semata-mata untuk membantu pembeli mendapatkan rumah? Jika diberi diskaun RM10,000 pun dah dikira banyak.

Harus diingatkan kebanyakan pemilik rumah masih mempunyai hutang dengan bank, janganlah kita meminta diskaun yang melampau sehingga membebankan orang lain.

Cuba kita letakkan diri kita pula sebagai pemilik rumah, pasti kita dah buat pengiraan awal berapa baki yang kita dapat melalui hasil jualan rumah tersebut dan apa perancangan seterusnya, adakah cukup untuk menampung kehidupan keluarga atau mungkin kita ada keperluan lain.

 

6. Beranggapan Perunding Hartanah ada banyak masa.

Pembeli beranggapan Perunding Hartanah mempunyai banyak masa terluang, dan tanpa segan silu mereka membatalkan temujanji di saat akhir atas pelbagai alasan.

Sedangkan ketika itu Perunding Hartanah sudah pun merancang jadual mereka lebih awal. Kadang kala Perunding Hartanah dan pemilik rumah telah pun sampai di rumah yang mahu dilihat oleh pembeli.

Akhirnya Perunding Hartanah jugalah yang terpaksa “berdepan” dengan pemilik rumah akibat daripada tingkahlaku pembeli seperti ini.

Pembeli juga kadang-kadang terlupa bahawa Perunding Hartanah juga memiliki keluarga. Namun dikorbankan masa demi membantu pembeli untuk membawa mereka melihat rumah.

 

7. Isu pemilihan firma guaman

Isu ini juga timbul di kalangan pembeli. Sila baca artikel “Mahu rumah anda terjual cepat? Pemilik jangan lakukan perkara ini” mengenai isu pemilihan firma guaman ini. 

 

=======================

KESIMPULAN:


Banyak lagi isu-isu remeh yang wujud sebelum, semasa dan selepas suatu proses jual beli rumah. Namun yang dikupas di atas adalah isu-isu penting dan biasa terjadi kepada ramai Perunding Hartanah diluar sana.

Perkongsian disini bukanlah ingin memburukkan mana-mana pihak pemilik rumah atau pembeli, kerana hanya segelintir sahaja sebegitu. Ada yang sangat bagus, professional dan mudah untuk di bawa berbincang.

Namun jika isu-isu seperti ini tidak berlaku, InshaAllah proses jual beli rumah akan jadi sangat mudah, lancar dan teratur.

 

Trackback from your site.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Career

contact info